Schaatsvereniging STV Eemsmond viert 50-jarig jubileum

UITHUIZERMEEDEN – Schaatsvereniging STV Eemsmond is opgericht in 1971. Natuurlijk wilde de vereniging het afgelopen jaar uitgebreid aandacht besteden aan dit 50-jarig jubileum, maar de coronacrisis gooide behoorlijk roet in het eten. Toch is het niet helemaal onopgemerkt voorbij gegaan….

Door Harold Groenewold

Echt waar, de schaatsvereniging STV Eemsmond bestaat al weer 50 jaar. Net als alle verenigingen heeft ook STV Eemsmond de nodige ups en downs gekend, maar anno 2022 staat de vereniging nog steeds als een huis. Met diverse acties is het de vereniging weer gelukt om nieuwe jonge leden enthousiast te krijgen voor het schaatsen en prijst de vereniging zich gelukkig met een enthousiaste en stabiele groep vrijwilligers.

Die stabiliteit en betrokkenheid is ook terug te zien in het feit dat één van onze vrijwilligers vanaf de oprichting bij de vereniging betrokken was. Het betreft onze meest ervaren trainer Kees de Wilde uit Siddeburen, die al 50 jaar de schaatstrainingen verzorgd van de allerjongsten. Dit mocht de vereniging natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Tijdens de Algemene ledenvergadering werden Kees en zijn vrouw bedankt en in het zonnetje gezet.

Kees de Wilde ontvangt een oorkonde en een glazen gegrafeerd beeldje met het logo van STV Eemsmond

Ook tijdens de clubkampioenschappen werd Kees de Wilde door enkele jongere schaatsleden bedankt voor zijn inzet voor de vereniging.

Kees de Wilde wordt bedankt door enkele jonge leden van STV Eemsmond

De vereniging, en vele jonge en ook oudere schaatsers zijn Kees (en uiteraard zijn vrouw) veel dank verschuldigd voor alle tijd, energie en geduld die hij heeft besteed aan de eerste stappen op het ijs en het aanleren van de beginselen van het schaatsen.

Toekomst STV Eemsmond

Bij het grote publiek is het niet echt bekend dat op ijsbanen zoals Kardinge Groningen meerdere schaatsverenigingen actief zijn, waarbij wekelijks schaatsles wordt gegeven aan jong en oud. Zo verzorgt STV Eemsmond al 50 jaar van oktober tot en met maart op diverse dagen wekelijks de schaatslessen van veel recreanten en kinderen vanuit de gehele provincie Groningen.

Ervaren trainers zorgen ervoor dat kinderen van jongs af aan kunnen doorgroeien in hun ontwikkeling. Het is natuurlijk vooral de bedoeling dat kinderen plezier hebben in de sport, maar het is daarnaast belangrijk dat kinderen met talent de mogelijkheid krijgen -wanneer ze dat willen-  door te groeien naar een hoger niveau.

STV Eemsmond heeft diverse acties op korte en lange termijn opgezet, in de hoop de schaatssport meer bekendheid te geven. Zo heeft STV Eemsmond een grootscheepse actie bij de basisscholen in de gehele provincie Groningen uitgezet en hoopt de vereniging ook op de lange termijn kinderen te kunnen interesseren via bijvoorbeeld open dagen.

“Kinderen weten goed de weg te vinden naar de sporten in hun eigen dorp of stad zoals voetbal en volleybal. Dat ook voor de schaats- en skeelersport kan worden gekozen, is bij veel kinderen minder bekend. Daar komt bij dat – in tegenstelling tot de stad Groningen – ouders van het platteland er ook wel wat meer voor over moeten hebben om hun kinderen elke week naar de ijsbaan in Groningen te brengen”, aldus de secretaris Groenewold van schaatsvereniging STV Eemsmond. “Uit de reacties van ouders maak ik echter op dat het zeer de moeite waard is. De kinderen voelen zich thuis bij de vereniging, en de sfeer op en om het ijs is natuurlijk geweldig.”

Nu is STV Eemsmond in de schaatswereld van Nederland overigens geen onbekende schaatsvereniging. Bij de meeste landelijke clubs staat deze vereniging jaarlijks al vroeg op de kalender. STV Eemsmond organiseert namelijk al sinds jaar en dag het Nederlands Pupillen Toernooi (NPT) dat door de schaatswereld wordt gezien als het officieuze Nederlands kampioenschap voor pupillen, waarbij de beste 168 schaatspupillen van Nederland strijden om de eer.

Vele van de nu Olympische schaatsers hebben hun basis voor hun succes gelegd tijdens het Nederlands Pupillen Toernooi. Zo won Margot Boer het toernooi drie keer op rij en eindigde Koen Verweij meerdere malen in de prijzen, maar ook rijders die tijdens het NPT niet in de prijzen vielen zijn later toch zeer ver gekomen. Voorbeelden hiervan zijn Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Lotte van Beek, Ireen Wüst, en ook huidige opkomende talenten als Joep Wennemars.

STV Eemsmond doet er alles aan om de kinderen een leuke sporttijd te bezorgen. Na het schaatsseizoen, dat loopt vanaf oktober tot en met maart, biedt de club zomertrainingen aan in de provincie. Vooral de skeelertrainingen op de skeelerbaan en hardlooptrainingen in het hart van de provincie zijn erg in trek. Naast het jaarlijkse zomerkamp en een trainingsweek in Inzell worden allerlei extra sportieve en gezellige uitjes georganiseerd. Uiteraard zij alle activiteiten terug te vinden op de website van de vereniging. Kortom, een gezonde basis voor nog eens 50 jaar STV Eemsmond. De vereniging ziet de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.