Elfdorpentocht

Aanmelden Elfdorpentocht

Wanneer het weer mogelijk is, organiseert STV Eemsmond een prachtige schaatstocht rond Appingedam. Voor de Elfdorpentocht kunt u zich hier aanmelden.

Geschiedenis van de Elfdorpentocht

In de jaren tachtig ontstond binnen STV Eemsmond het idee om een tocht te organiseren waarbij er echt een rondje werd gereden en niet alleen een lange ‘rechte’ tocht over het Damsterdiep. Zo ontstond er een route over de maren in de buurt van Appingedam. De dorpen aan het rondje zijn : Delfzijl , Uitwierde, Marsum, Holwierde, Krewerd, Losdorp, Godlinze, Leermens, Oosterwijtwerd, Tjamsweer en Appingedam. Start en finish was destijds in Appingedam.

Op 17 januari 1982 werd de eerste tocht verreden en het was een groot succes met 1250 deelnemers. In de jaren tachtig kon de tocht vervolgens nog drie keer worden gereden. Ook in de negentiger jaren kon de tocht vier keer worden georganiseerd. Vervolgens duurde het van 1997 tot 12 februari 2012 voordat de 9e Elf-dorpentocht georganiseerd kon worden.

Route Elfdorpentocht

De route wordt gereden via Het Nieuwe Diep te Appingedam. Vervolgens over het Damsterdiep richting Delfzijl. Na de brug van de N33 vervolgens via het Uitwierdermaar richting Marsum. Vanaf Marsum richting de Groote Heekt. Vervolgens via de Groote Heekt naar Holwierde. Van Holwierde terug via het Krewerdermaar naar Leege Maar. Daarna via het Losdorpermaar naar Godlinze. Vervolgens via Godlinzermaar richting Oosterwijtwerd. Vervolgens van Oosterwijtwerd via het Leermenstermaar richting het Damsterdiep en vervolgens via Tjamsweer naar Appingedam. Het is een ronde van 25 km. Door de deelnemers in de gelegenheid te stellen de ronde vier maal te rijden is het maximaal te behalen aantal kilometers dus 100. De route wordt door middel van borden aangeduid. Deze inspanningen worden na afloop beloond met een mooie herinneringsmedaille. De Elf-dorpentocht is een erkende toertocht bij de KNSB. Het codenummer van de Elf-dorpentocht is GR09.

Link naar de kaart voor een overzicht van de afstanden: Kaart Elf-dorpentocht

Inschrijven Elf-dorpentocht

Je kunt je inschrijven bij één van de vier startplaatsen. Als je zeker wilt zijn van een startbewijs dan is aanmelden via de website  Schaatsen.nl(inschrijven) aanbevolen. Vanaf drie dagen voor de tocht kan er online ingeschreven worden.

Startplaats Appingedam

Deelnemers kunnen zich inschrijven in het Het Paviljoen Overdiep, Stadshaven 2 te Appingedam. Na het betalen van het inschrijfgeld ontvangen zij een stempelkaart en een routekaart plus beschrijving van de route. De start en finish van de tocht zal plaatsvinden ter hoogte van de Jachthaven achter de Nicolaikerk te Appingedam.

De route van de Elf-dorpentocht wordt aangegeven door middel van duidelijk zichtbare groen/rode bewegwijzering langs de route. Parkeren is mogelijk op de bekende parkeerplaatsen in Appingedam. Tevens zal er parkeergelegenheid zijn op het terrein ´De Tip´ in het centrum van Appingedam. Er wordt een parkeerroute door middel van borden aangeduid. Daarnaast is Appingedam goed bereikbaar via het spoor en meerdere buslijnen, waaronder lijn 140 en 178.

Startplaats Oosterwijtwerd.

Deelnemers kunnen zich inschrijven in het bij Eetcafe De Boerderij, Schoolweg 2a Oosterwijtwerd. Na het betalen van het inschrijfgeld ontvangen zij een stempelkaart en een routekaart plus beschrijving van de route. De start en finish van de tocht zal plaatsvinden vanaf  de zwaaikom in het Oosterwijtwerdermaar bij Eetcafe De Boerderij. Vanaf Ooserwijtwerd gaat de route in de richting van Appingedam.  De route van de Elf-dorpentocht wordt aangegeven door middel van duidelijk zichtbare groen/rode bewegwijzering langs de route.

Startplaats haven Holwierde

Deelnemers kunnen zich inschrijven in het bij (adres volgt nog).

Startplaats haven Godlinze

Deelnemers kunnen zich inschrijven in het bij (adres volgt nog).

Vrijwilligers gezocht.

Mocht het tot een Elfdorpentocht komen, dan kunnen wij dat niet alleen organiseren, dan hebben wij jullie hulp erbij nodig. Dus, wie zouden ons willen helpen bij het organiseren van de Elfdorpentocht?

Wij hebben in totaal ruim 30 vrijwilligers nodig. De taken bestaan uit de route uitzetten,  de vrijwilligers langs de route voorzien van eten en drinken, deelnemers inschrijven, stempelen langs de route, de route schaatsen ter controle en na afloop opruimen. Bij voldoende aanmeldingen van vrijwilligers, kunnen de vrijwilligers de tocht zelf ook schaatsen. Wil je je aanmelden als vrijwilliger, dan kun je een email sturen met daarin je naam en telefoonnummer naar stveemsmond@gmail.com.