Mijn eerste wedstrijd
Meedoen aan een wedstrijd, hoe gaat dat? Hieronder wordt uitgelegd wat een wedstrijdlicentie is, welke soort wedstrijden er zijn met de bijbehorende procedure en wat van belang is tijdens het verloop van de wedstrijd. Er zijn gewestelijke wedstrijden, clubwedstrijden, marathonwedstrijden en interclubwedstrijden. Iedere soort wedstrijd heeft een eigen procedure.
Wedstrijdlicentie
Om te kunnen deelnemen aan schaats- of skatewedstrijden die onder regelgeving van de KNSB worden georganiseerd moet je in het bezit zijn van een KNSB-wedstrijdlicentie.
Ben je lid van een vereniging dan kun je vervolgens online een wedstrijdlicentie aanschaffen op www.mijn.knsb.nl. Mijn KNSB bevat actuele informatie over je wedstrijdlicentie en je persoonlijke gegevns. Je kunt hier je persoonlijke gegevens aanpassen en een wedstrijdlicentie aanschaffen of verlengen. Je kunt in ‘Mijn KNSB’ op elk moment een wedstrijdlicentie aanschaffen.
Gewestelijke wedstrijden
Gewestelijke wedstrijden worden door het Gewest Groningen georganiseerd en worden Jeugdwedstrijden en Klasse wedstrijden genoemd.
De aanmelding kan alleen elektronisch via de site van het Gewest Groningen: www.knsbgroningen.nl. Je klikt “langebaan” aan, vervolgens ga je naar “Agenda” enkijk je in de agenda aan welke wedstrijd je wilt deelnemen. Klik deze wedstrijd aan, klik vervolgens op “klik hier om aan te melden”. Je komt dan op de website www.inschrijven.schaatsen.nl terecht bij de wedstrijd die je wilt rijden. Klik vervolgens op “inschrijven” en vul op deze pagina je relatienummer in. Wanneer je op “verder met relatienummer” hebt geklikt, kun je kiezen welke afstanden je wilt rijden. Hier moet je ook direct de kosten voor deelname aan de wedstrijd betalen via iDEAL.
De gewestelijke wedstrijden vinden altijd in het weekend plaats. Je moet je uiterlijk op de dag voor de wedstrijd voor 23.59 uur aanmelden. Als je na het aanmelden toch niet mee wilt of kunt doen, moet je je afmelden voor 10:00 uur op de dag van de wedstrijd via www.wc.langebaan@gmail.com en via de website waar je je ingeschreven hebt. Doe je dit niet dan krijg je je kosten niet terug.
Clubwedstrijden
Clubwedstrijden worden door onze vereniging zelf georganiseerd en zijn bedoeld speciaal voor onze eigen leden. (Vaak wel in combinatie met meerdere verenigingen om een goed deelnemersveld te hebben). Het verschil met gewestelijke wedstrijden is dat hier alle categorieën tegelijk rijden, ook de recreanten mogen aan deze wedstrijd meedoen.
Er worden 2 clubwedstrijden per seizoen georganiseerd. Op de 1e clubwedstrijd mag je zelf aangeven welke afstanden je wilt rijden. Op de 2e clubwedstrijd van het seizoen worden de standaard afstanden per categorie gereden voor het clubkampioenschap. Dat betekent dat er dan medailles zijn voor de 3 snelsten per categorie. De aanmelding voor clubwedstrijden gaat op dezelfde manier als voor gewestelijke wedstrijden, namelijk elektronisch via de site van het Gewest Groningen: www.knsbgroningen.nl. De clubwedstrijden vinden altijd in het weekend plaats en je moet je uiterlijk op de dag voorafgaand aan de betreffende wedstrijd aanmelden voor 23.59 uur. Deelname is gratis.
Interclubwedstrijden
Om het niveau van onze vereniging met andere verenigingen te vergelijken zijn er zogenaamde interclubwedstrijden. De interclubwedstrijden zijn (inter)nationale wedstrijden waarvoor de schaatsvereniging door andere schaatsverenigingen wordt uitgenodigd. Bijvoorbeeld door Deventer, Alkmaar, Assen of Heerenveen. De wedstrijd is dan op de baan van de uitnodigende vereniging.
Er wordt bij deze wedstrijden een persoonlijk klassement en een clubklassement opgemaakt.
Voor interclubwedstrijden kun je je niet zelf opgeven. De Technische Commissie van onze vereniging selecteert voor iedere interclubwedstrijd de deelnemers. Daarbij wordt een evenredige verdeling van de interclubwedstrijden over de jeugdleden nagestreefd. Als je voor een bepaalde wedstrijd wordt geselecteerd, dan ontvang je via e-mail de uitnodiging met de vraag om aan te geven of je mee wilt doen.
Er gaat altijd een trainer van STV Eemsmond mee naar iedere interclubwedstrijd. Voor vervoer moet je zelf zorgen. Veelal worden onderling afspraken gemaakt over samen reizen.
De wedstrijden vinden plaats in de kerst- en voorjaarsvakantie en op zaterdagen.
Marathonwedstrijden
Een marathon is een wedstrijd over een vooraf bepaald aantal ronden, en niet zoals bij het langebaanschaatsen over een aantal meters.
De marathonwedstrijden worden georganiseerd door KNSB Gewest Groningen. Voor een schaatsseizoen staan er 4 jeugdmarathons gepland, voor pupillen G t/m A en junioren C,B en A. Om voor de eindprijzen in aanmerking te komen moet er aan 3 van de 4 wedstrijden worden deelgenomen. Bij gelijk eindigen van deelnemers in de eindstand is de uitslag van de laatste wedstrijd beslissend. Er wordt een klassement opgemaakt en van de junioren C, B en A mogen de beste rijders deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap.
Het aanmelden gaat via een aanmeldformulier op het KNSB-prikbord bij de 400 meterbaan in Kardinge. Je meldt je dan voor alle 4 de wedstrijden in één keer aan. Er wordt bij het marathonschaatsen gewerkt met startnummers. Deze startnummers zijn ongeveer een uur voor aanvang van de marathonwedstrijd verkrijgbaar in de hal van Kardinge. Daar moeten de nummers na afloop van de wedstrijd ook weer worden ingeleverd.
De wedstrijd, over 1 of meerdere ronden, wordt met de hele categorie tegelijk gereden. Hoe ouder, hoe meer ronden. De marathon vindt 4 keer op een woensdagavond plaats.
Per 1 september 2016 zijn deelnemers aan landelijke (top- en beloftendivisies) en internationale marathon- en mass start wedstrijden verplicht om in een volledig snijvast pak of pak met snijvast materiaal op vitale delen te rijden. Voor overige wedstrijden onder regelgeving van de KNSB geldt eveneens de helmplicht, snijvaste hand-, scheen- en enkelbescherming.
Wat zijn de regels als het gaat om uitrusting?
Deelnemers aan marathonwedstrijden
- Een valhelm die voldoet aan de ISU regels (ASTM norm F1849; is norm voor shorttrack). De helm dient een regelmatige vorm te hebben zonder uitsteeksels.
- Snijvaste handbescherming;
- Snijvaste scheenbescherming;
- Snijvaste enkelbescherming;
- Gesloten kleding met lange mouwen en broekspijpen.
- Buizen van de schaatsen moeten gesloten zijn en de bladeinden moeten zijn afgerond met een straal van minimaal 1 cm (ronding 10 cent munt).
- Het gebruik van wisselijzers of -schaatsen is gebonden aan regels (zie verder reglement)
- Het gebruik van de kluunschoen tijdens natuurijswedstrijden is toegestaan mits dit geen gevaar oplevert voor de andere deelnemers.
- Het is niet toegestaan voorwerpen te dragen waarbij redelijkerwijs ingeschat kan worden dat daardoor bij een ongeval een verhoogd risico op schade of letsel ontstaat.
Het verloop van de wedstrijd
De trainer/coach wil graag dat alle deelnemers een uur/half uur voorafgaand aan de wedstrijd aanwezig zijn. In dat half uur heb je de tijd om rustig in te lopen, nog wat vragen te stellen, je schaatsen onder te binden en in te rijden op de inrijbaan.
Hoe de startvolgorde is, wordt aangegeven op de startlijsten. De trainer/coach heeft altijd een startlijst. Op Kardinge zijn voor het publiek de startlijsten verkrijgbaar bij het jurysecretariaat. Dat is bij de 100 meter finish de trap omhoog.
Op de startlijst staat wanneer je moet rijden en met welke kleur wedstrijdbandje je moet rijden. Wedstrijdbandjes zijn nodig voor de juryleden, daarmee kunnen zij de deelnemers goed uit elkaar houden. Wedstrijdbandjes zijn er in 4 kleuren. Als je aan wedstrijden mee wilt doen, moet je die zelf aanschaffen. Het bandje draag je tijdens de wedstrijd goed zichtbaar om je rechter bovenarm. De kleur van het bandje hangt af van de baan waarin je schaatst en de plaats in het kwartet. Een kwartet is een groep van 4 personen waarin gestart wordt. De wedstrijdbandjes hebben de volgende 4 kleuren met de volgende betekenis:
Rd = rood (eerste paar buitenbaan)
Wt = wit (eerste paar binnenbaan)
Gl = geel ( tweede paar binnenbaan)
Bl = blauw (tweede paar buitenbaan)
De wedstrijd wordt onderbroken door een of meerdere pauzes waarin de baan verzorgd wordt. Je gaat alleen de baan op, als je ook in de periode daarna moet rijden. Als je pas na de dweil aan de beurt bent, moet je niet de baan opgaan.
Als je de baan opgaat, meld je je bij de hulpstart. Niet tijdig bij de start verschijnen, betekent dat je niet mee kan doen aan de te verrijden afstand. Let ook goed op de speaker. Die roept om welke rit bezig is en welke rijders zich klaar moeten maken voor de start. Als je je naam hoort, ga dan zo snel mogelijk naar het bankje bij de start. Hier staat de hulpstart die de rijders oproept en ze op de juiste plaats zet.
De volgende regels moet je tijdens de wedstrijd goed in acht nemen:
- Zolang je niet een wedstrijd rijdt, mag je inrijden in de binnenbaan.
- Zorg dat je elkaar niet hindert en pas goed op met oversteken!
- Blijf niet aan de binnenkant van de boarding staan gedurende de wedstrijd.
- Rijd niet door de “tijd”/finishlijn als je geen wedstrijd rijdt.
- Ga niet onnodig bij de hulpstart staan, daar is het meestal druk en als je niet hoeft te schaatsen, hoef je daar niet te staan.
En dan is het zover, je moet rijden!
Trainingsjasje en ritsbroek kunnen worden uitgedaan bij het bankje bij de start. Je kijkt of het wedstrijdbandje goed zit en controleert met de hulpstart of je de juiste kleur hebt. De starter geeft aan dat je klaar mag gaan staan (eerste fluitje). Je blijft achter de lijnen staan, totdat de starter zegt: “naar de start”. Je gaat dan klaarstaan bij de startlijn. Bij “klaar” ga je in de schaatshouding staan en na het startschot vertrek je. Het is belangrijk dat je tussen “klaar” en het startschot stilstaat, anders heb je een valse start.
Als je gefinisht bent, kun je je elektronische tijd aflezen op de borden langs de zijkant. Je rijdt na de wedstrijd even uit op de binnenbaan en je haalt je kleding weer op bij het bankje bij de start. Daarna ga je van de baan en maak je je klaar voor de tweede afstand.
Na de wedstrijd kun je de uitslagen van de wedstrijd op www.knsbgroningen.nl vinden.
De uitslagen van de interclubwedstrijden zijn veelal te raadplegen op de site van de organiserende vereniging.
Wij raden ouders aan om, vooral als uw kind nog jong is en het om de eerste wedstrijden gaat, mee te gaan en ruimschoots op tijd aanwezig te zijn. Uiteraard is er altijd een trainer/coach aanwezig om jullie te begeleiden. Mocht u na deze informatie nog vragen hebben, stel ze gerust aan de trainers: www.stveemsmond.trainingen@gmail.com.